Uručena pomoć korisnicima više projekata u Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja

23.5.2019 U protekloj sedmici od strane Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja uručena je pomoć korisnicima koji su odabrani kroz projekat „Održivi povratak i integracija raseljenih lica i izbjeglica u BiH, Crnoj Gori i Srbiji“ koji je poklon Vlade SAD-a, a koji u saradnji s Odjeljenjem implementira Catholic Relief Services (CRS).

Image for news

Ovaj projekat osigurava komplementarnu podršku korisnicima Regionalnog stambenog programa (RSP) kroz ekonomsko osnaživanje (podrška za pokretanje malih biznisa, pomoć u poljoprivredi, zaposlenje ili socijalna pomoć) i pružanje tehničke podrške ministarstvima i lokalnim zajednicama kako bi stvorili pravni okvir za implementaciju socijalnog stanovanja kroz RSP. Kroz ovaj projekat u Brčko distriktu BiH osigurana je podrška za 11 korisnika, a ukupna vrijednost pomoći iznosi 27.245,73 KM.

Također, Odjeljenje je uručilo i pomoć korisnicima odabranim kroz drugi projekat „Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji”koji predstavlja podršku Vlade Švicarske, a u Bosni i Hercegovini ga implementira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u saradnji sa Catholic Relief Services (CRS). Pomoć je dodijeljena korisnicima odabranim kroz ovaj projekat s ciljem provedbe socioekonomskih mjera za integraciju bh. državljana koji su u BiH vraćeni po osnovu sporazuma o readmisiji.Aktivnosti se odnose na pružanje podrške readmisiranim osobama da poboljšaju prihode u poljoprivrednoj proizvodnji i zanatskim djelatnostima i da budu konkurentni na tržištu, a da se posebno ranjive kategorije zbrinu kroz postojeći sistem zdravstvene i socijalne zaštite.

Petar Vrhovac, šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, izrazio je zadovoljstvo zbog pomoći koja je osigurana kroz implementaciju navedenih projekata i izrazio spremnost da Odjeljenje i u narednom periodu iskoristi mogućnost da kroz ove ili slične projekte osigura pomoć koja bi bila od značaja za korisnike na koje su projekti usmjereni.