Potpisan Memorandum o saradnji za početak implementacije programa Romacted

22.3.2018. Povodom početka implementacije programa Romacted – „Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou“ u 10 općina u BiH 20. 3. 2018. godine u Sarajevu u prostorijama zgrade Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini održana je Konferencija „Romacted“ te potpisan Memorandum o saradnji.

Image for news

Memorandum o saradnji u ime Brčko distrikta BiH po ovlaštenju gradonačelnika Brčko distrikta BiH potpisala je šefica Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH Jelena Nikić-Damjanović.

Romacted je program koji za cilj ima promovisanje i uključivanje romske populacije, kao manjinske, u društveno-političke procese lokalne zajednice, s obzirom da je jedan od preduslova stabilnosti, mira i članstva u EU upravo uključivanje manjina u razvojne i ekonomske procese. Samim tim i postoji ogromna uključenost Evropske unije te Vijeća Evrope koji je njihov glavni partner u implementaciji ovog programa. Program Romacted će biti realizovan u 10 općina u BiH i to u Bijeljini, Brčko distriktu BiH, Donjem Vakufu, Gradiški, Kaknju, Prnjavoru, Tuzli, Visokom, Vukosavlju i Travniku.

Ciljevi Romacted programa su i izgradnja političke volje i održivih politika kroz angažovanje lokalnih vlasti u unapređenju demokratske javne uprave i podsticanju lokalnih romskih porodica u jačanju kapaciteta, kako bi Romi doprinijeli kreiranju, implementaciji i praćenju planova i projekata koji se odnose na njih, zatim osnaživanje romske zajednice, kako na individualnom nivou tako i na nivou kolektiva te jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i vještina u radu na inkluziji Roma i primjeni koncepta dobre uprave.