Osam porodica socijalne kategorije dobilo ključeve od novog stana

4.3.2020. U okviru Regionalnog stambenog programa u BiH (RSP) Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u saradnji s Odjeljenjem za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja i Uredom gradonačelnika Brčko distrikta BiH organizovalo je danas ceremoniju uručenja ključeva od stana u novoizgrađenoj zgradi za osam porodica povratnika i raseljenih osoba u Brčko distriktu BiH.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić nakon urečenih ključeva porodicama kazao je da je ovo veliki dan za korisnike stanova, ali i Brčko distrikt BiH. 

„Svi oni imaju svoje priče i to su sve posljedice tragičnih ratnih dešavanja na prostorima BiH. Mi smo nedavno potpisali ugovore sa trinaest porodica koji će putem rekonstrukcije izgradnje individualnih stambenih objekata riješiti svoj problem i prethodno smo imali sličan projekat gdje smo dodijelili ključeve za osam porodica. Nama ostaje problem CEP 2, zatvaranje kolektivnih centara, i nadam se da ćemo i tu napraviti određene pomake i da ćemo biti u prilici da kažemo da je taj problem riješen na prostoru Distrikta”, kazao je Milić. 

Šef Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Petar Vrhovac kazao je da su stanovi veličine od 47 do 73 kvadrata i da će stanari plaćati jednu konvertibilnu marku po kvadraturi. On je kazao da je i Distrikt uložio svoja sredstva u izgradnji ove zgrade kao što je plac, građevinska dozvola, komunalne usluge i sl. 

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i Šefik Hafizović, šef Kabineta zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji je kazao da je ovo druga zgrada u Brčkom u realizaciji Regionalnog stambenog programa. 

„Ovo je druga po redu zgrada u Brčkom u realizaciji Regionalnog stambenog programa u vrijednosti oko 465.000 KM. Kada je u pitanju Regionalni stambeni program koji se realizuje na prostoru BiH ukupan iznos je 75 miliona eura. Mi smo 1500 stambenih jedinica širom BiH završili i planirano je još 1700 koje se trebaju realizovati od 2020. do 2022. godine”, kazao je Hafizović. 

Ključevi od novog stana danas su uručeni i Nikoli Ristiću koji se zahvalio svima koji su mu pomogli da nakon dugo godina ima svoj stan. 

„Hvala svima koji su pomogli da dobijem stan i sretan sam. Bio sam dugo godina podstanar i evo konačno smo riješili životni problem. Teško je bilo jer ne radim nigdje, a ni moja supruga koja je pred penziju. Teško nam je bilo da se snalazimo za plaćanje kirije”, kazao je Nikola. 

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator sa učešćem od 234 miliona eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona eura, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u provođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u osiguravanju vidljivosti programa. 

BiH je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju pod-projekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske te Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.