Osam porodica povratnika i raseljenih lica dobilo ključeve novih stanova

6,6.2019. Osam porodica povratnika i raseljenih lica u Brčkom danas je trajno riješilo stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u BiH.

Image for news

Ovo je prva zgrada izgrađena u okviru spomenutog programa u kojoj su svi stanovi opremljeni osnovnim namještajem i kućanskim aparatima iz IPA sredstava EU, a u ovoj lokalnoj zajednici gradi se još jedna zgrada s osam stanova te 18 kuća za povratak i lokalnu integraciju stanovništva. 

Ključevi su danas na svečanoj ceremoniji uručeni porodicama Đonlić, Kalesić, Nurkić, Ganić, Rokvić, Moćević, Murguz i Kurčela. 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić ovom prilikom je zahvalio je nadležnom državnom ministarstvu i svim donatorima na pomoć. „Ovo je jedan veliki događaj jer smo po prvi put po principu socijalnog stanovanja uredili pitanje stambenog zbrinjavanja za ugrožene porodice. Ostaje nam da nastavimo realizaciju projekta zatvaranja kolektivnih centara u Brčkom. Imali smo određenih problema, ali i razumijevanje od strane Razvojne banke Vijeća Evrope i nadležnog ministarstva kako bismo dobili vrijeme da projektom budu obuhvaćeni svi na koje se on odnosi“, dodao je gradonačelnik Milić. 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac iskazala je zadovoljstvo i sreću koju dijeli s korisnicima novih stanova. „Jako smo zadovoljni napretkom u realizaciji ovog programa. Zgrada je specifična jer su u nju uložena dodatna sredstva radi stvaranja još boljih uslova korisnicima koji su zaista u teškom socijalnom stanju. To su višečlane porodice i jedna samohrana majka sa šestoro djece. Dodatna sredstva osigurana su pomoću Igmanske inicijative i ona su omogućila da stanovi budu opremljeni bijelom tehnikom, što do sada nije bilo slučaj. Cilj države je da pomogne da svi koji su u stanju potrebe a to su interno raseljena lica i izbjeglice trajno riješe stambeno pitanje“, dodala je Borovac. 

Fahrudin Kalesić, korisnik koji je danas dobio ključeve novog stana, zahvalio je svima koji su pomogli da on i njegova porodica nakon 26 godina podstanarskog života dobiju svoj krov nad glavom. 

Zahvaljujući regionalnom stambenom programu u BiH do kraja 2021. godine bit će osigurane ukupno 3.202 stambene jedinice za ugrožene izbjeglice, raseljene i povratnike. Do sada su završene 873 stambene jedinice. Za finansiranje stambenih projekata i podršku provođenju Programa donatori RSP-a do sada su izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Evropska unija najveći je donator s učešćem od 234 miliona eura, zatim SAD, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko drugih zemalja. Snažnu podršku programu daju i Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), čiji se predstavnik Mario Pavlović na današnjoj ceremoniji obratio prisutnima, OSCE i Razvojna banka Vijeća Evrope. 

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju ovog projekta imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekta povjerila je Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.